We gaan uit elkaar!

Na deze zin begint in veel gevallen het werk voor mij als mediator, zowel in arbeidsmediation als in familiemediaton. Als deze mededeling is gedaan, dan wordt dat in mediation een scheidingsmelding genoemd. Op het oog is dit een heel heldere en duidelijke uitspraak. Echter in veel gevallen levert de scheidingsmelding een hoop problemen op voor het traject wat daaruit voortvloeit.

De melder zit vaak veel verder in het verwerkingsproces dan de partij die de melding ontvangt. En hier wringt dan ook de schoen. De melder heeft er meestal al tijden mee rond gelopen alvorens de beslissing te nemen. In die tijd heeft hij of zij alles al een plekje kunnen geven. Hierdoor zal de melder al toe zijn aan praktische vraagstukken en rationele discussies. Zoals bijvoorbeeld onder welke voorwaarden een contract wordt beëindigd als het gaat om arbeidsmediation. Of bij familiemediation de vragen over de omgang met eventuele kinderen.

Voor de ontvanger begint de verwerking echter pas nadat de melding gedaan is. Deze zal dus met veel meer emotie beladen vraagstukken zitten. Diegene kan zich verraden voelen en boos of teleurgesteld zijn. Of aan zijn of haar prestaties twijfelen als een werkgever plots besluit niet met een werknemer verder te willen.

Voor zowel de melder als de ontvanger allemaal hele begrijpelijke en logische vraagstukken en problemen, echter is het bijna niet te doen om die fases bij elkaar te brengen. Rede en logica versus emotie en gevoel gaat nu eenmaal lastig samen.

Als mediator is het zaak om goed waar te nemen in welke fases beide partijen te zitten en pas echt te starten met de daadwerkelijke bemiddeling als deze meer naar elkaar toe gegroeid zijn. Dit betekent niet dat er niet al met het mediationtraject begonnen kan worden. De mediator kan er namelijk juist enorm bij helpen om partijen meer inzicht en begrip te geven in de fase waar de ander zich in bevindt, om op die manier gezamenlijk naar de volgende fase toe te werken. Dit is een enorm gevoelig en breekbaar traject, maar hier kan wel de winst behaald worden en daarom besteed ik hier bij de mediation extra aandacht aan.

Vrede kan niet worden afgedwongen, maar alleen worden bereikt door begrip.

Albert Einstein

Ik bied mediation en gespreksbegeleiding aan in mijn woning in Landsmeer of op locatie. Op locatie kan zijn bij u thuis of op kantoor maar ook op een door mij of u gehuurde locatie. Mijn werkgebied strekt zich uit van Landsmeer tot Amsterdam Noord, Oostzaan, Zaanstad, Purmerend en Watergang. In Landsmeer of in Amsterdam Noord maak ik veel gebruik van gehuurde gesprekslocaties, maar bij goed weer leent de omgeving zich ook uitermate voor een gesprek in de buitenlucht. Het prachtige natuurgebied het Twiske ligt letterlijk om de hoek.