Erkennen is gezag

erkennen gezag mediation

Bij een kind wat uit een huwelijk voortkomt hebben de gehuwden allebei automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag. Bij een kind wat wordt geboren buiten het huwelijk om is dat niet zo vanzelfsprekend. Tot voor kort moest de vader/ouder het kind erkennen en van de moeder toestemming krijgen om het gezag te delen. Kreeg hij deze toestemming niet dan moest hij het gezamenlijk gezag via een gerechtelijke procedure afdwingen. Vanaf 1 januari 2023 is dit veranderd. Vanaf nu geldt: erkennen is ook gezag. Met andere woorden als de vader/ouder het kind erkend, dan behoeft hij voor het gezamenlijk gezag geen toestemming of gerechtelijke uitspraak meer.

Ik ben me er van bewust dat er aan alle regelingen voor- en nadelen zitten. En dat er voor elke regeling situaties te verzinnen zijn waarbij die regeling “beter” is. Echter in de basis ben ik als mediator blij met deze wijziging. Dit omdat het in beginsel een beter verdeelde machtsverhouding oplevert binnen de relatie. Het kwam meer dan geregeld voor dat de toestemming voor gezag als machtsmiddel werd ingezet. Hier wordt uiteindelijk niemand beter van en zeker het kind niet. Ook schept het een hoop duidelijkheid. Veel stellen dachten al gezamenlijk gezag te hebben na erkenning en kwamen er vervolgens tijdens het uit elkaar gaan achter dat dit niet zo was. Vervolgens leverde het kind en het gezag hierover voer op voor de onderhandelingen. Een totaal onwenselijke situatie.

Nogmaals, ik ben me er van bewust dat dit lang niet in alle gevallen opgaat. We moeten echter bij een gezonde basis beginnen en ik denk dat deze regeling hieraan bijdraagt!

Heeft u vragen over uw situatie of wilt u informatie over een mogelijk mediation proces, neem dan contact met mij op via het contactformulier. Wie weet mag ik u binnenkort begroeten op mijn kantoor aan huis in Landsmeer. Of als u dat beter uitkomt, dan kom ik bij u langs. Mijn werkgebied strekt zich uit van Landsmeer en Oostzaan, tot Purmerend, Watergang en Amsterdam Noord.