De stem van het kind…

Als ouders uit elkaar gaan roept iedereen al snel instemmend dat het in ieder geval goed geregeld moet worden voor de kinderen. In eerste instantie is men het over dat punt vaak snel eens. In een daarop volgende rechtszaak komt het echter vaak voor dat de belangen van de kinderen er ineens een stuk minder toedoen. Er wordt gevochten over kinderalimentatie alsof de ex-partner ermee verrijkt wordt. Dit terwijl dit geld bedoeld is om je kinderen mee te verzorgen. Of beide partijen gunnen het elkaar niet om in het ouderlijk huis te blijven wonen. De kinderen moeten hierdoor uit de buurt verhuizen waar ze aan gehecht zijn en waar zij hun vrienden of vriendinnen hebben. En dan zijn dit vaak nog de milde discussies.

Er gaan stemmen in Nederland die zeggen dat er in een rechtszaak een advocaat aan de kinderen toegevoegd moet worden. Het gaat hier dan om rechtszaken om bijvoorbeeld ouderlijk gezag of andere gevolgen die uit een echtscheiding voortvloeien. Deze advocaat zou dan dan de stem van het kind verwoorden en treedt geheel op voor de belangen van de kinderen als derde partij. Wat mij betreft is dit een goed idee. Zeker omdat er op dit moment duidelijk te zien is dat hun belangen juist vaak terzijde worden geschoven.

Het systeem in Nederland op het gebied van echtscheidingen is in mijn mening sterk verouderd. Dit zou een mooie vernieuwing kunnen zijn. Er zitten alleen nog wel een hoop haken en ogen aan, waardoor ik niet denk dat het er heel snel van zal komen. Wie gaat de advocaat bijvoorbeeld betalen? Dit is een essentiƫle vraag met betrekking tot de partijdigheid van die advocaat. Daarnaast kan je je afvragen in hoeverre je mensen op kan leggen om een advocaat voor hun kind te betalen? Andere vragen zijn er met betrekking tot de beslissingsbevoegdheid van die advocaat. Hoever zou deze mogen gaan en welke beslissingen zou hij of zij mogen nemen in het belang van het kind?

Het zou goed zijn om al dit soort interessante vragen en discussies vaker te voeren. Al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat het belangrijkste punt op de voorgrond blijft staan. De stem van het kind.

Ik bied mediation en gespreksbegeleiding aan in mijn woning in Landsmeer of op locatie. Op locatie kan zijn bij u thuis of op kantoor maar ook op een door mij of u gehuurde locatie. Mijn werkgebied strekt zich uit van Landsmeer tot Amsterdam Noord, Oostzaan, Zaanstad, Purmerend en Watergang. In Landsmeer of in Amsterdam Noord maak ik veel gebruik van gehuurde gesprekslocaties, maar bij goed weer leent de omgeving zich ook uitermate voor een gesprek in de buitenlucht. Het prachtige natuurgebied het Twiske ligt letterlijk om de hoek.