De gouden handdruk

Bij arbeidsmediation gaat het in veel gevallen over de manier waarop partijen uit elkaar gaan. De medewerker neemt ontslag of heeft ontslag gekregen. Vervolgens begint het proces over hoe dat ontslag vorm moet krijgen. Van buitenaf wordt er dan als snel aan een gouden handdruk gedacht. Hiermee zou de kous dan af moeten zijn. Dit blijkt in veel gevallen echter verre van waar. De gedachte dat arbeidsmediation dan ook minder gecompliceerd is dan bijvoorbeeld familiemediation is daarmee ook ongegrond.

Een medewerker is meestal erg trots op zijn of haar werk en een werkgever trots op zijn of haar bedrijf. Werk maakt nu eenmaal een groot onderdeel uit van de mens en diens ego. Als de andere partij dan eenzijdig de verbintenis verbreekt, kan dit ego een deukje oplopen. Je ziet dat er naast de zakelijke formaliteiten ook wordt gezocht naar een stukje erkenning en waardering. Natuurlijk zou die waardering, eventueel gedeeltelijk, kunnen bestaan uit een zogenaamde gouden handdruk. Soms werkt dit echter juist averechts.

Het meegeven van een gouden handdruk kan zeker onzekerheden over de toekomst wegnemen en kan een onderdeel zijn van blijk van waardering. De gevoelens die gepaard gaan met waardering en erkenning kunnen echter niet afgekocht worden.

Het loont in dit soort gevallen dan ook vaak de moeite om voor te gaan bemiddelen over de exit voorwaarden, eerst met partijen op zoek te gaan naar de onderliggende gevoelens. Wat heeft er nu werkelijk toe geleden dat de werknemer ontslag nam? Welke gevoelens en belangen kwamen daarbij kijken? Of wat heeft het er naar gemaakt dat de werkgever geen andere uitweg zag dan de werknemer ontslag aan te bieden? Het beantwoorden van deze vraagstukken kan veel negatieve gevoelens wegnemen bij beide partijen. En het feit dat de werknemer trots is op zijn werk en de werkgever trots is op zijn bedrijf geeft daarin eigenlijk al een makkelijke voorzet. Daarnaast hebben beide partijen er ook nog eens belang bij dat zij met een goed gevoel terug kijken op de werkrelatie.

Op deze manier probeer ik als mediator bij een zakelijk geschil juist ook dat stukje menselijkheid terug te vinden. Een kleine investering in de mens biedt vaak een groot resultaat in de uitkomst van mediation.

Ik bied mediation en gespreksbegeleiding aan in mijn woning in Landsmeer of op locatie. Op locatie kan zijn bij u thuis of op kantoor maar ook op een door mij of u gehuurde locatie. Mijn werkgebied strekt zich uit van Landsmeer tot Amsterdam Noord, Oostzaan, Zaanstad, Purmerend en Watergang. In Landsmeer of in Amsterdam Noord maak ik veel gebruik van gehuurde gesprekslocaties, maar bij goed weer leent de omgeving zich ook uitermate voor een gesprek in de buitenlucht. Het prachtige natuurgebied het Twiske ligt letterlijk om de hoek.