Conflicten binnen familiebedrijven. Wat te doen?

Familiebedrijven zijn prachtig, maar helaas vaak ook een bron van conflicten. Het is ook lastig om met je moeder of zoon hetzelfde om te gaan als met een andere werkgever of werknemer. Vaak zie je dat de werkgevers binnen een familiebedrijf hogere eisen stellen aan familieleden dan aan reguliere werknemers. Gelukkig staat daar meestal tegenover dat die werknemers ook loyaler zijn tegenover hun familie dan bij reguliere werkgevers. So far, so good? Helaas, zo makkelijk blijkt het niet te zijn. Door deze, op het eerste gezicht dankbare houdingen, groeit de werkgever – werknemer relatie op den duur soms scheef. Hierdoor raakt de lijn tussen familie- en werkrelatie langzaam vervaagd en dat kan zorgen voor flinke discussies en spanningen.

“Met familie moet je wandelen en niet handelen”

Hier komen twee hele interessante vakgebieden voor een mediator samen: arbeidsmediation en familiemediation. Bij de overnames van familiebedrijven, zowel door familieleden als anders, zie je dat dit gepaard gaat met hevige emoties. Beide partijen willen uiteindelijk toch iets terugzien van die jarenlange investering. Daarnaast komt er soms ook nog andere familie om de hoek kijken met weer hele andere inzichten. In dit soort casussen is het van groot belang om de problemen van de emoties te scheiden om er zo voor te zorgen dat na het oplossen van het conflict, de families gewoon nog met elkaar verder kunnen. De overdracht van een familiebedrijf van vader of moeder op zoon of dochter moet het mooiste moment van jullie zakelijke leven zijn. Neem contact met me op en laat mij jullie daarbij helpen!

Ik bied mediation en gespreksbegeleiding aan in mijn woning in Landsmeer of op locatie. Op locatie kan zijn bij u thuis of op kantoor maar ook op een door mij of u gehuurde locatie. Mijn werkgebied strekt zich uit van Landsmeer tot Amsterdam Noord, Oostzaan, Zaanstad, Purmerend en Watergang. In Landsmeer of in Amsterdam Noord maak ik veel gebruik van gehuurde gesprekslocaties, maar bij goed weer leent de omgeving zich ook uitermate voor een gesprek in de buitenlucht. Het prachtige natuurgebied het Twiske ligt letterlijk om de hoek.